2020: Mijn persoonlijke top 10

Bijgewerkt op: feb 26


December is de tijd van reflecteren. Vorige week heb ik de top 9 van het afgelopen jaar op instagram geplaatst. Dit inspireerde mij om mijn persoonlijke top 10 van het afgelopen jaar te maken. De eerste selectie bestond uit 31 foto’s. In deze blog heb ik dit teruggebracht naar 10, dit is mijn verhaal.


Een korte terugblik

In de eerste maanden wisten we nog niks van Corona. Dit was zo ver weg en we hadden er geen last van. Totdat Corona in Europa aankwam. We wisten niet wat ons overkwam. De ziekenhuizen werden overvol en we werden gevraagd om thuis te gaan werken. Wat betreft gear had ik in januari een nieuwe lens aangeschaft. Dit was de XF 16mm 1.4. De lens is superscherp en het is een feest om ermee te werken. Tot aan 6 maart ben ik blijven fotograferen in het veld. Het veld is voor mij voornamelijk Amsterdam.


Fotografische feiten uit 2020

  • Het afgelopen jaar heb ik 10010 foto’s (peildatum 30-12-2020) gemaakt.

  • Bijna alle foto’s zijn gemaakt met de Fuji XT3.

Objectieven

  • XF 8-16mm F2.8 (geleend)

  • XF 10-24 mm F4

  • XF 16mm F1.4

  • XF 18-55 F2.8-4

  • XF 50-140mm F2.8

Mei 2020 - Amsterdam - Koepelkerk

Weer fotograferen


Fotografie is voor mij even weg zijn uit de realiteit. Verstand op nul en genieten van de momenten dat je buiten kan zijn. Begin mei ging ik weer naar Amsterdam om te fotograferen. Parkeren in een bijna lege parkeergarage blijft een vreemde gewaarwording. Maar wat is er niet vreemd in 2020.


Juli 2020 - Amersfoort Koppelpoort

In de zomer verblijven we vaak op de Veluwe. Vanaf hier is het niet zolang rijden naar Amersfoort. Deze stad heeft veel mooi fotolocaties. De Koppelpoort is wel de mooiste van allemaal.


Inspiratie door Albert Dros

Iedereen kent wel een persoon die je bewondert op fotografisch gebied. Van Albert Dros zag ik wel eens beelden maar verder kende ik hem niet. In mei ontdekte ik een uitzending van Cameranu op Youtube. Dit programma heet de “kracht van fotografie” en wordt gepresenteerd door Remco Stunnenberg en Dave Zuuring. In deze uitzending was Albert te gast en door deze uitzending ontdekte ik de passie die Albert heeft. Elke foto moet beter zijn dan de vorige. Albert heeft ook een boek geschreven met als titel “Wowscapes”. Het duurde niet lang voordat ik dit boek in mijn bezit had. In september werd ik wederom verrast door Albert. Hij lanceerde zijn editing cursus voor landschapsfotografen.


Workshop blue hour fotografie

Tijdens de zomervakantie kwam de volgende vraag in mij naar boven:

Hoe kan ik mijn foto’s naar een hoger niveau tillen?

Dit kan je doen door workshops te volgen. Al snel kwam ik uit bij Dave Zuuring. Hij is toch wel de koning van het blauwe uur. Ik heb met hem een afspraak gemaakt in Arnhem bij de John Frostbrug. Klik hier om het hele verhaal van deze workshop te lezen.


September 2020 - Amsterdam Scheepvaartmuseum

September 2020 - Arhem John Frostbrug

Meer Gear

In mijn assortiment ontbrak nog een groothoeklens. Mijn keuze is gevallen op de XF 10-24mm F4. Daarnaast heb ik ook nog een filtersysteem van Kase aangeschaft. Hierbij zit ook een polarisatiefilter en die heb je wel vaak nodig. Het voordeel is dat ik dit filtersysteem op al mijn lenzen kan gebruiken.


Oktober 2020 - Zaanse schans

De omstandigheden waren prima deze avond. Nadat Ik op tijd was aangekomen op de locatie, was het alleen nog wachten op het juiste moment. En als dat moment dan komt krijg je een perfecte reflectie en een mooi beeld. Voorbijgangers begrijpen dit vaak niet. Je krijgt vragen zoals waar wacht u eigenlijk op?


Oktober 2020 - Zaandam

Nieuwe locaties ontdekken is altijd leuk. Deze kwam ik tegen op de website van Arjen Noord. Hij heeft dezelfde foto gemaakt alleen niet tijden het blauwe uur.


Oktober 2020 Amsterdam Rijksmuseum

Ik was eigenlijk aan de late kant, maar toch had ik besloten om naar Amsterdam te gaan. Deze foto is mijn persoonlijke favoriet van het afgelopen jaar. Bij deze foto kwam eigenlijk alles mooi samen. Op dat moment waren er maar weinig mensen op het plein en tegelijkertijd hadden we een mooi blauw uur.


Oktober 2020 - Amsterdam Bloemgracht

Dit keer geen avond blue-hour, maar een ochtend blue-hour. Heerlijk, helemaal niemand op straat, even genieten. Je hebt de stad voor jezelf. Het was hier nog vrij warm voor de tijd van het jaar.


December 2020 - Rotterdam Erasmusbrug

Deze foto is gemaakt tijdens de workshop avondfotografie van Ellen van den Doel. Nadat de workshop twee keer was uitgesteld vanwege het slechte weer, konden we eindelijk begin december aan de slag. Het was een koude avond waarin Ellen tips gaf over o.a. compositie en de strepen in een foto bij een wegrijdende tram.


Dit was mijn top 10 van 2020. Maar hoe zit het met jouw top 10? Heb je die ook gemaakt en wil deze delen, laat dan een reactie achter in de comments.

16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven