Review Fotoboek Saal digitaal

Hoe gaaf is het om als fotograaf je eigen foto’s te kunnen printen! Alleen een fotoboek zelf printen wordt al lastiger. En als je dan ook nog een Eye-catcher van een omslag wilt, wordt het al bijna een te grote opgave. Zelf fotografeer ik al jaren en met enige regelmaat print ik ze zelf op mijn Canon Pro-1 printer. Recent benaderde Saal-Digitaal mij met de vraag of ik een fotoboek uit de Professional Line serie wilde testen. Hier hoefde ik geen moment over te twijfelen.


Voorbereiding

Voordat we aan de slag kunnen is het aan te raden dat je de foto’s die je wilt gaan gebruiken gaat exporteren. Het exporteren doe je uiteraard in een zo hoog mogelijke resolutie. Ik gebruik Lightroom om foto’s te beheren. In Lightroom heb ik smart filter aangemaakt waarin ik al mijn foto’s selecteer die 3 sterren of hoger hebben. Maar ja, als je veel foto’s maakt is het soms lastig kiezen welke in het fotoboek terecht komen.


Software

Op de website van Saal-digitaal kan je de software downloaden. De software is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. En is makkelijk te installeren.


Onderwerp van het fotoboek

Voordat je begint met het daadwerkelijke samenstellen van je fotoboek, is het verstandig om van tevoren een onderwerp in je hoofd te hebben. Aangezien ik sinds een half jaar “serieus” bezig ben met fotograferen heb ik ervoor gekozen om een portfolio fotoboek te maken. Bedenk wel dat het vaak beter is om voor minder foto’s te kiezen dan meer. Elke foto krijgt hierdoor meer aandacht.


Voordat je überhaupt kan beginnen moet je een aantal keuzes maken. Allereerst moet je een keuze maken in het soort kaft. In mijn fotoboek heb ik gekozen voor Acryl + leder (zwart) en als fotopapier glanzend.


Vervolgens moet je een keuze maken uit onderstaande 3 opties. Elke keuze geeft als het ware de hoeveelheid tijd weer dat het je kost om een fotoboek te maken.Vervolgens kies je uit hoeveel pagina’s het fotoalbum moet bestaan.


Hierna kan je aan de gang gaan met je fotoalbum. Ik was er een middag mee bezig. Meestal laat ik er dan nog een paar dagen over heen gaan om te kijken of ik dan nog steeds tevreden ben. Daarna heb ik mijn fotoalbum besteld. Drie werkdagen later ontving ik al een pakket van Saal-Digitaal. Super snel!


Ik kon haast niet wachten om de doos open te maken. Ook de verpakking is prima verzorgd. Nadat ik het album uit de verpakking had gehaald, was ik erg verrast over de kwaliteit van het album. De foto’s zijn super scherp. De kwaliteit druipt er vanaf.

Ruimte voor verbetering

De software werkt prettig en intuïtief. Toch zijn er een aantal verbeterpunten te noemen. Op de laatste pagina aan de binnenzijde van de cover kan je alleen tekst noteren. Ik had het ook leuk gevonden om mijn logo aan de binnenzijde van de kaft te kunnen plaatsen.

Saal digitaal biedt voldoende opties qua indeling, alleen ik mis hier een vrije keuze. Wat ik leuk vindt is om een raster van b.v. 4 x 4 foto’s te maken, waarbij je het formaat per foto zelf kan kiezen. Je kan dit gebruiken om de foto’s van je iPhone neer te zetten. Hierdoor kan je ook een soort “behind the scene” pagina maken.


Conclusie

Wil je een fotoboek met kwaliteit en zeer scherpe afdrukken, neem dan een fotoboek van Saal Digitaal.

22 keer bekeken0 reacties